Бизнисменот роден во Украина, Леонард Блаватник е најбогата личност во државата со богатство од 23 милијарди фунти (32,6 милијарди долари, 26,8 милијарди евра), според бројките објавени пред целосното објавување на списокот во неделата.

„Богатата листа“, што се смета за најавторитетен извор на земјата за најбогатите поединци во Велика Британија, откри дека бројот на милијардери се зголемил за 24 проценти на 171 во текот на минатата година, и покрај економските турбуленции предизвикани од пандемијата.

Вкупното богатство на милијардерите се зголеми за 21,7 проценти на 597,2 милијарди фунти за истиот период.

Роберт Вотс, составувачот на листата, рече дека пандемијата создава „приходни можности за многу трговци преку интернет, апликации за социјално вмрежување и тајкуни за компјутерски игри“.

„Фактот дека многу од супербогатите станаа толку побогати во време кога илјадници од нас закопаа најблиски и милиони сме загрижени за своите средства за живот, го прави овој многу вознемирувачки бум“, додаде тој.

Инвеститорот за нафта и медиуми Блаватник го зголеми своето богатство за 7,2 милијарди фунти, преземајќи го првото место од пронаоѓачот и претприемач Џејмс Дајсон, чие богатство се зголеми за 100 милиони фунти на 16,3 милијарди фунти.