Само неколку часа откако доби понуда да се номинира премиер за заеднички кабинет со ПП-ДБ со вториот мандат, ГЕРБ ја одби. Тоа е направено со писмен став потпишан од лидерот на партијата Бојко Борисов и неговите заменици Теменужка Петкова, Деница Сачева и Раја Назарјан, кои учествуваа во преговорите со десничарските партии. Недостасува името на Марија Габриел, која Герберите ја лансираа за премиер, а десницата ја одби. Според ГЕРБ, во овој парламент не може да има влада ниту со втор, ниту со трет мандат, а граѓаните на избори треба да одлучат кој ќе управува со државата.

Тие не можат да очекуваат од нас да помогнеме со оваа дрска злоупотреба на очекувањата на јавноста, рече Борисов.

Утринава ПП-ДБ соопшти дека кога ќе го добијат вториот мандат како влада, се подготвени да го доделат премиерското место на партијата на Борисов, задржувајќи ги истите министри во кабинетот како и досега. Понудата ја даде копретседателот на ПП-ДБ Атанас Атанасов од собраниската говорница. Тој појасни дека тоа е заеднички став на сите партии во десничарското обединување. Долгот кон Бугарија не прави одговорни и да ја искористиме последната шанса што ни ја дава Уставот и да направиме последен обид да не ја фрлиме државата во криза и серија избори“, посочи Атанасов. Тој самиот ја започна својата кандидатура за ротирачки претседател на Националното собрание од крајот на 2023 година.

Атанасов ја даде изјавата додека во пленарната сала се расправаше за предлог-одлуката поднесена од Герберите со која се прогласува за неуспешен првиот мандат на Марија Габриел. Одлуката е одобрена – за неа гласаа 226 пратеници од сите пратенички групи, немаше против, а само еден од ПП-ДБ беше воздржан. До ова дојде откако Габриел минатата недела објави дека ги завршува владините преговори бидејќи ПП-ДБ постави нови и нови услови кои нејзината партија не сака да ги исполни.