Претседавачот со ОБСЕ, шефот на македонската дипломатија Бујар Османи, објави план во девет чекори за деескалација и нормализација на тензиите на северот на Косово. Планот, според Османи, е во насока на постигнување траен мир и стабилност на северот на Косово и враќање на косовските Срби во институциите и демократските процеси.

Како прв чекор, планот превидува Косово и Србија да ја реформираат посветеноста кон основниот договор и Охридскиот протокол.

Второ: Косово да ги повлече специјалните полициски сили, а Србија да ја намали борбената готовност на вооружените сили.

Трето: на полицијата на Косово, заедно со силите на КФОР и ЕУЛЕКС, да им се овозможи во целост да се грижат за редот и безбедноста на земјата.

Четврто: протестите да се откажат и да се стават во функција општинските функции и услуги, за нормално функционирање на општествениот живот, и воедно им се дозволува пристап на вработените во општините.

Петто: градоначалниците да поднесат оставки до летото оваа година, отворајќи го патот за предвремени општински избори.

Шесто: предвремени општински избори да се одржат оваа година.

Седмо: ОБСЕ ќе го поддржи изборниот процес, преку техничка поддршка на косовските власти кои ќе ги организираат изборите, зајакнувајќи ја со тоа довербата меѓу заедниците.

Осмо: ОБСЕ ќе ги ангажира младите во програмите и процесите за помирување.

Деветто: ОБСЕ ќе ги стави своите капацитети на располагање за поддршка на имплементацијата со добра волја од двете страни на договорените одредби и продолжување на дијалогот.