Швајцарската влада ги одобри плановите за легализирање на продажбата и консумирањето на канабис во Цирих во проба која ќе ги процени социјалните и економските придобивки од регулирањето на канабисот, пренесува CNBC.

Од ова лето, на тест група од 2.100 жители на Цирих ќе им биде дозволено да купуваат регулирани дози на канабис за лична употреба од аптеките, специјалните диспанзери и социјалните клубови низ градот.

Од учесниците ќе се очекува да одговараат на прашалник на секои шест месеци за нивните навики за консумирање и здравствените ефекти како дел од студијата, која се спроведува во соработка со Универзитетот во Цирих.

Судењето на крајот има за цел да ги утврди условите под кои легализацијата на канабисот во Швајцарија може да биде компатибилна со „промовирање на индивидуалното и јавното здравје и безбедност“, велат водачите на студијата. Доказите од пробното тестирање треба да бидат објавени во тек од следната година.

„Идејата е да се добијат цврсти докази од реалниот свет кои служат за креирање политики за нова [национална] регулатива за канабисот“, рече Барбара Бури, проект менаџер во општинскиот оддел за здравство во Цирих.

Овој потег доаѓа откако другите делови на Европа ја преиспитуваат својата регулатива за марихуана како одговор на пошироките промени во политиката за дрога низ светот.

Германија, најголемата европска економија, се очекува да воведе нацрт-закон за зелено светло за потрошувачката и продажбата на канабис во текот на следните недели – потег што ќе ја направи првата земја во ЕУ што ќе дозволи нејзина комерцијална продажба на национално ниво.

Соседните Луксембург и Чешка веќе предложија планови за легализирање на канабисот за возрасни, додека во Австрија, Италија и Шпанија повеќе не е кривично дело поседувањето мали количини на дрога за лична потрошувачка.

Малта, најмалата земја-членка на ЕУ, во 2021 година стана првата земја во блокот што го легализираше личното поседување на канабис и дозволи приватни „клубови за канабис“, каде што членовите можат да одгледуваат и да ја споделуваат дрогата.

Жителите на Цирих заинтересирани да учествуваат во судењето се поканети да се пријават, под услов да се активни корисници на канабис на полнолетна возраст, да немаат основни медицински состојби и во моментов да не се вработени како професионален возач.

Според истражувањата за јавно здравје, околу една третина од возрасните во Швајцарија пробале канабис. Во Цирих – најнаселениот град во земјата со над 420.000 жители – околу 13.000 жители се редовни корисници.

Понатамошни студии со јавни и универзитетски спонзори се планирани и во градовите Базел, Берн, Лозана, Женева, Биел, Тун, Олтен и Винтертур во текот на следните месеци.