Д-р Александар Стојановиќ, директор на српскиот здравствени дом „д-р Милутин Ивковиќ“, во изјава за телевизија Прва вели дека многу пациенти кои се жалат на болки во стомакот се всушност луѓе позитивни на Ковид-19.

Вирусот повторно мутираше. Луѓето кои доаѓаа од летни одмори во текот на јули, август и септември, главно од Црна Гора, имаа проблеми со стомачни проблеми. Во последните 10 дена, многумина од нив го контактирале својот матичен лекар поради стомачни проблеми и дехидрација, за подоцна да се покаже дека се позитивни на корона вирусот – вели д-р Стојановиќ.

Д-р Стојановиќ потенцира дека 90 отсто од нив биле невакцинирани граѓани.

Што се однесува до смртноста, 95 отсто умираат невакцинирани. Ковид повторно ја покажува својата страна, ние се вртиме околу бројката од 7.000 заразени луѓе, со просек од 50 мртви луѓе дневно и полни болници.

Здравствениот систем е преоптоварен, а редиците се формираат веќе во седум часот наутро – вели д-р Стојановиќ, посочувајќи на проблемот со вакцинирање на лица помлади од 32 години, кој изнесува само 18 проценти.