Мицотакис, кој пристигна во Словенија за да учествува на утрешниот Самит ЕУ – Западен Балкан во Брдо кај Крањ, порача дека собирот ќе биде можност да се разговара за перспективите за пристапување на земјите од регионот во Унијата.

– Времето не притиска. Доколку ЕУ отсуствува од овој регион, нема сомнеж дека другите ќе побрзаат да ја пополнат таа празнина. На вечерашната вечера ќе имаме шанса да разговараме и за прашања поврзани со надворешната политика на глобално ниво, додаде Мицотакис во изјавата.

Тој исто така се осврна и на како што рече „потребата да се забрза дискусијата за стратешката автономија на Европа“.

– Конечно, Европа мора да биде во позиција барем да започне да се движи кон усогласување на својата економска со геополитичката моќ. Се надевам дека вечерва ќе имаме шанса темелно да разговараме за ова, додаде Мицотакис во изјавата.