-Треба да направиме национална студија за тоа колку наши граѓани имаат имунитет на коронавирус и треба да размислиме да го започнеме веќе во август, септември. Само кога ќе дознаеме колку се имуни, ќе видиме што да очекуваме во одбраната против вирусот. И ќе видиме кој треба да го прими. „третата доза на вакцина, бидејќи е јасно дека ќе биде неопходна, рече епидемиологот и член на Кризниот штаб.

Проф. Тиодоровиќ посочи дека материјалот за истражувањето треба да се собира најмалку три до пет месеци

-За мене е многу важно групата научници и експерти кои ќе ја направат оваа нова студија да бидат луѓето кои тоа го прават во нивната секојдневна работа. Тие мора да го спроведат комплетниот процес на истражување, а резултатите прво да бидат на тапет на критика. Имаме пандемиско искуство. грип A1H1. Материјалот треба да се собира најмалку три до пет месеци. И луѓето не треба да доаѓаат и да даваат крв за да видат дали имаат антитела, како што се случи во претходната студија, туку треба да одат кај нив. Ова го велам како професор по епидемиологија, кој не е само во канцеларија, туку и на терен , посочи проф. Тиодоровиќ.