Ова го објави Стефан Василевски, лекар и национален консултант за имунизација против КОВИД-19 за УНИЦЕФ МК, на својот Фејсбук профил.

Василевски се осврнува на текст објавен од престижниот Wall Street Journal, заклучувајќи дека бројот на вакцинирани во земјите од балканот денеска, за разлика од 1972. година е значително помал.

– Денес, ни направија мини-Југославија преку Западен Балкан. Но ете, и да „не не сакаат во ЕУ“, оправдување нема. Здружени можеме повеќе. И нормално, како што си кажаа над 80% од младите едно истражување дека едноставно сакаат „лидерство со цврста рака“ што не значи АВТОРИТАРНОСТ и популизам, туку одлучност, храброст и кохезивна (инклузивна) визија за сите групи граѓани на Македонија, заклучува Василевски.

Во продолжение целосната објава на Василевски:

Според текст на The Wall Street Journal, Југославија за само 3 недели успеала да вакцинира 18 од 20 милиони жители на…

Posted by Stefan Vasilevski on Thursday, July 22, 2021

На сликата подолу, импровизирана болница за пациенти со сипаници за време на епидемијата на Косово, Југославија, во 1972 година.

PHOTO: DR. WILLIAM FOEGE/CDC/SMITH COLLECTION/GADO/GETTY IMAGES