На официјалната страна на УЕФА може да се забележи дека Арнаутовиќ е суспендиран, иако немаше официјално соопштение за казната на австрискиот репрезентативец, која денеска треба да биде позната. Според шпекулациите, казната може да изнесува и до 10 натпревари.

Австриските медиуми објавија дека Арнаутовиќ го пцуел Алиоски на национална основа, односно му кажал „Да ти е*ам мајката албанска“, поради што следеа остри реакции.