Данска на почетокт од мај стана првата земја којашто ја исклучи од својата програма за масовна имунизација вакцината на „Џонсон и Џонсон“. Во април владата во Копенхаген, исто така, го запре и вакцинирањето со вакцината на англо-шведскиот производител „Астра Зенека“ поради појавите на крвни згрутчувања по вакцинирањето.

Европската агенција за лекови (ЕМА) на 20-ти април објави дека утврдила можна поврзаност меѓу вакцината на „Џонсон и Џонсон“ и ретките појави на создавање крвни згрутчувања кај возрасни лица во САД кои ја примиле оваа вакцина. Но ЕМА притоа истакна дека севкупната полза од вакцината е поголема од ризиците.

Данската програма за вакцинација започна на 27-ми декември минатата година, и требаше да заврши во септеври годинава. Во моментов 53,9 отсто од населението ја примила првата доза од вакцианта. Од 1-ви март, поради намалувањето на бројот нови коронаинфекции, власттие започнаа да ги намалуваат рестриктивните мерки.