Шпан на прес-конференција изјави:

– Сојот Делта ќе биде доминантен во текот на летото, и во прашње се недели а не месеци

Шпан додаде дека овој сој моментално сочинува повеќе од 15 проценти од случаите на заразени со коронавирус во Германија и дека неговото ширење ќе зависи од тоа колку луѓе се вакцинирани, како и од зачестеноста на инфекциите.