За време на овој период, законите нема да добиваат кралска согласност, а држаните работи привремено ќе запрат во знак на почит.

Периодот на кралската жалост ќе продолжи во наредните 30 дена, по што кралицата ќе се врати во јавниот живот и на своите обврски.

Иако принцот Филип има право на државен погреб, тој пред смртта изразил желба за скромна церемонија.