Потврда на клиниката: Скршена рака и објаснување на процедурите

По инцидентот на Клиниката за гинекологија и акушерство за „Скопје1“, Викторија Јовановска, директорка на клиниката, ја признава загриженоста на семејството Дамјановски.

Инцидентот вклучува бебе со скршена рака, а шокантно, на мајката не и било дозволено да биде сведок на ситуацијата. Јовановска објаснува дека во периодот на набљудување стандардна процедура е да не се откриваат информации во реално време на родителите.

Формирање комисија: Потрага по одговори

За решавање на полемиката, директорката Јовановска најави формирање Комисија во рамките на Гинеколошкото одделение. Примарна задача на оваа Комисија е детално да го разгледа целиот случај, со увиди и од гинеколошкиот и од педијатрискиот тим. Целта е да се одреди редоследот на настаните и да се идентификуваат можните грешки во постапките на лекарите.

„Комисијата треба да го разгледа целиот случај“, нагласува Јовановска

Таа ја истакнува потребата да се соберат мислења и од гинеколошкиот и од педијатрискиот тим за точно да се разоткрие инцидентот. Секогаш кога родителите изразуваат незадоволство или кога се случуваат немили настани, темелните истраги се стандардна практика за да се обезбеди одговорност.

Директорката утрото дознала за случајот
  • Предвидлива компликација: Појава на фрактура

Директорката Јовановска споделува дека рано утрото се запознала со случајот. Педијатрите изразија загриженост за отечената рака на бебето, што поттикна дополнителна истрага. Единствениот предизвик овде беше дека не секое бебе може да се подложи на рендген, особено кога е во одредена положба.

Јовановска ги објаснува инхерентните ризици поврзани со одредени положби за породување, што доведува до потенцијални фрактури. Во овој случај, раката на бебето била попречно поставена, создавајќи ситуација во која може да дојде до фрактура. И покрај предизвиците, медицинскиот тим успешно се справи со ситуацијата според утврдените протоколи.

„Кога отидов за првото бебе, видов дека се вознемирени педијатрите затоа што бебето имаше оток на раката. Не можеле да превидат дека има фрактура на надлактица, бидејќи не може секое бебе на рендген да се носи. Ризикот од фрактура на таква положба (било попречно поставено, а претходно карлично) – јас сега им се јавив. Кога треба да се извади бебето на царски рез, ставаат (н.з.) и излегува раката. Сега не може за рака да го влечат. Секако мора да ја вратат раката назад, а родилката и претходно била со царски рез, имала повеќе можни ризици – тоа се случува. Сега, не се случува често но тоа е предивдена компликација со таква положба дека може да настане фрактура“.

Зошто родителите се држеле неинформирани

„Детето првично немало оток. Мислеле дека е мускулна пареза, а кога се појавил оток веднаш била направена рендгенска снимка“, открива директорката Јовановска. Таа ја оправдува одлуката да не се известат родителите веднаш, наведувајќи ја потребата да се избегне предизвикување непотребна паника. Децата под опсервација привремено се држат подалеку од нивните мајки додека не се донесе конечна одлука.

Решавање на недовербата: Почитување на протоколи

Одговарајќи на загриженоста за прикривање информации што поттикнува недоверба, директорката Јовановска уверува дека Клиниката за гинекологија се придржува до сите протоколи. Таа нагласува дека очекуваните компликации може да се појават секаде, а на клиниката следи систематски пристап. Информациите се споделуваат со родителите откако ќе се заврши темелната проценка.

 

Извор: Скопје1