ОЈО Битола покрена правна постапка против две лица – маж и жена – осомничени дека извршиле насилно дело над дете родено 2009 година. 2, во врска со став 1 од Кривичниот законик.

Насилство врз дете: Детали за инцидентот

На 15 мај двајцата осомничени, брачна двојка, влегле во основно училиште во Битола. Таткото физички турнал настрана професорка и директно нападнал еден од учениците, соученик на нивното дете, заканувајќи му се дека ќе го убие. Тој го фатил детето за уво, го згазил на нога и го влечел, додека сопругата ја задржувала наставничката за да ја спречи да му помогне или да го одбрани ученикот. Овој чин на насилство предизвикал чувство на несигурност и вознемиреност кај другите ученици, кои во страв побарале од наставникот да ги затвори во училницата откако осомничените ќе заминат за да се осигураат дека нема да се вратат.

Правни постапки

Одговорниот јавен обвинител до судијата на претходна постапка поднесе предлог таткото да му одреди куќен притвор. Предлогот е прифатен, а на осомничениот му е одреден домашен притвор.

Јавното обвинителство во Битола презема сериозни мерки за справување со овој чин на насилство врз дете, обезбедувајќи правда да биде задоволена и слични инциденти да се спречат во иднина. Законските дејствија ја одразуваат заложбата за заштита на безбедноста и благосостојбата на учениците во образовните институции.