На 16.05.2024 година во 12.30 часот, 76-годишна прилепчанка во Подрачниот управен суд Прилеп пријавила дека и биле одземени 380.000 денари. Оваа телефонска измама ја извршил човек кој се претставувал како полициски инспектор и вклучувал измислена приказна за сообраќајна несреќа.

Телефонска измама и деталите

Според извештајот, инцидентот започнал на 15 мај 2024 година, кога жртвата добила телефонски повик од човек кој тврдел дека е полициски инспектор. Лажно ја известил дека нејзината внука доживеала сообраќајна несреќа во Охрид, во која наводно удрила дете мигрант.

Измамникот понатаму тврдел дека родителите на детето барале пари како отштета и се заканил дека доколку не се исплатат парите, нејзината внука ќе се соочи со затворска казна од 10 години. Под овој притисок, постарата жена се согласила да ја плати бараната сума. Следната вечер во нејзиниот дом дошла жена, при што оштетената и предала 380.000 денари.

Истрагата е во тек

Надлежните во моментов преземаат мерки за расчистување и разрешување на случајот. Во тек се напори за откривање на сторителите и враќање на украдените пари од оваа телефонска измама

Овој инцидент ја нагласува ранливоста на постарите лица на телефонски измами и важноста од подигнување на свеста за таквите измамнички активности. Регионалниот управен суд Прилеп и органите на прогонот посветено работат на решавање на ситуацијата и спречување на идни појави.