Државната изборна комисија на доцна ноќната седница, која траеше до 4 часот наутро, расправаше за приговорите поднесени од различни политички субјекти, што на крајот доведе до поништување на резултатите од гласањето на седум избирачки места. Приговорите, насочени околу наводните нерегуларности и прекршувања на изборните протоколи, покренаа прашања за интегритетот на изборниот процес и потенцијалните последици за парламентарното претставување.

Државната изборна комисија ги поништи гласовите на седум избирачки места

Приговор на коалицијата ВРЕДИ

ДИК го усвои приговорот поднесен од коалицијата ВРЕДИ за нерегуларности при гласањето на избирачкото место 2102 во Желино. Коалицијата тврдеше дека 110 гласачи го дале својот глас без да дадат отпечатоци од прсти, само потпирајќи се на нивните идентификациски броеви и скенирањата на лични карти. Арбен Таравари од коалицијата ВРЕДИ изрази загриженост за потенцијалните импликации, особено во шестата изборна единица, каде што Демократската унија за интеграција (ДУИ) може да се соочи со губење на парламентарната застапеност.

Државната изборна комисија си ја врши работата; нека ја донесе одлуката, тука се вклучени претставници од сите политички партии. Доколку се смета дека е потребно повторно гласање, тоа треба да се спроведе. На крајот на краиштата, не можам да го предвидам исходот, но постои значителна веројатност, особено во IE6, ДУИ да изгуби место без напор, рече Арбен Таравари

Приговори на ВМРО-ДПМНЕ

Дополнително, ДИК доби шест приговори од ВМРО-ДПМНЕ, насочени кон избирачките места низ различни региони. Меѓу овие приговори, беа наведени несовпаѓања во бројот на гласачите и процедурални нерегуларности, поради што ДИК ги поништи резултатите од гласањето на избирачките места во Охрид, Струга, Долнени и Крушево.

Реакции од ДУИ

Аљми Азири од Европскиот фронт ги осуди одлуките на Државната изборна комисија, обвинувајќи ги за злоупотреба и институционална кражба на мандати. Азири го критикуваше начинот на кој Комисијата постапува по приговорите, обвинувајќи ја за фаворизирање на одредени партии и поткопување на изборниот интегритет. Спорните пресуди ги засилија повиците за транспарентност и одговорност во изборната рамка.

Вчера, заедно со медиумите и меѓународната заедница, забележавме бесрамна злоупотреба на власта од страна на Државната изборна комисија (ДИК) и обид за партиска и институционална кражба. Тоа се случи неоправдано, што резултираше со поништување на два мандати на Европскиот фронт, спротивно на договорот меѓу ВМРО, СДСМ и ВРЕДИ. Одлуката, која потсетува на минатите предрасуди во ДИК, неправедно ги таргетираше избирачките места во 5-та и 6-та изборна зона каде што партиите што протестираа излегоа како победници.

Со прегласувањето ДУИ може да изгуби два пратеника?

Процес на жалба и идни импликации

Политичките партии имаат можност да ги обжалат одлуките на ДИК до Управниот суд во рок од 24 часа. Судот има мандат да одлучува по жалбите во рок од 48 часа, обезбедувајќи навремено решавање и почитувајќи ги демократските принципи. Со вкупно примени 27 приговори, беа одобрени само 7.

До Државната изборна комисија, имало осум приговори од ВМРО, девет од Вреди, четири од Левица и пет од СДСМ.