Во специјализираната болница „Свети Еразмо“ во Охрид се случи голема трагедија. Седуммесечно бебе од Вевчани со хематом на главата и потврдено мозочно крварење, го снајде трагична судбина по падот од импровизиран кревет во домот на семејството. Доенчето, итно било пренесено во операционата сала од медицински професионалци. Трагично, бебето почина неколку часа по зафатот додека беше на интензивна нега.

Охридското обвинителство ги истражува околностите околу смртта на седуммесечното новороденче од Вевчани. Доенчето починало рано утрово во специјализираната болница „Свети Еразмо“ во Охрид.

Наводите за небрежност излегуваат на површина по смртта на седуммесечно бебе

Истрагата ги открива наводите

По трагичниот инцидент, се појавија наводи за лекарска негрижа, што фрла сенка на трагичната загуба на новороденчето. Извештаите сугерираат дека пред хоспитализацијата на новороденчето, мајката побарала помош од повеќе медицински професионалци, само за да наиде на одложувања и пренасочувања.

Трагедија го потресе охридско: Почина седуммесечно бебе по пад од кревет

Правен одговор

Навремено реагирајќи на тежината на ситуацијата, охридското обвинителство покрена сеопфатна истрага за да се утврди вистината зад смртта на новороденчето. Издадени се наредби за прецизно собирање докази, вклучително и документација од болницата, сведоштва од членови на семејството и темелно испитување на медицинската документација.

Изразувајќи ја намерата зад истрагата, претставник од Обвинителството изјави:

„Нашата примарна цел е да ги откриеме околностите околу повредата на новороденчето и да обезбедиме одговорност за какви било пропусти во професионалното однесување“.

Обезбедување правда

Како што се одвива истрагата, извршувањето на правдата останува најважно. Со прецизно внимание на деталите, властите се посветени на разоткривање на секвенцата на настани што доведоа до трагичната смрт на новороденчето.

Јавниот обвинител, со цел да ги утврди причините за повредата на доенчето и да истражи дали вработените во „Свети Еразмо“ се придржувале до утврдените протоколи и процедури, донел директиви за прибирање докази. Ова вклучува добивање на сеопфатна документација од болницата, наредба за обдукција на новороденчето во Институтот за судска медицина во Скопје, разговори со семејството и релевантни лица, како и преглед на медицинската историја и на детето и на мајката, како што информираат од ЈОРМ.