Централното претседателство на Демократската унија за интеграција (ДУИ), кое заседава во партиското седиште, одлучи актуелниот претседател на Собранието, Талат Џафери, од 28 јануари да ја преземе функцијата технички претседател на Владата на Република Северна Македонија. како подготовка за претстојните пролетни избори.

Бујар Османи, портпаролот на ДУИ, на својот Фејсбук профил објави дополнителни исходи од состанокот на претседателството на партијата одржан во Мала Речица.

Меѓу овие одлуки е и назначувањето на Фатмир Бесими за шеф на Централниот изборен штаб за изборите во 2024 година.

Дополнително, на претседателот на партијата му е дадено овластување да разговара со други политички субјекти и да одлучува за потенцијални коалиции и за претседателските и за парламентарните избори, како што објави Османи на Фејсбук.