Демократската унија за интеграција (ДУИ) објави за нивната одлука да не ги поддржи техничките министри предложени од ВМРО-ДПМНЕ. Оваа одлука се темели на отворените критики од лидерот на опозицијата Христијан Мицкоски, кој посочи дека Талат Џафери, кој треба да биде технички премиер, нема квалификации за да ја заслужи поддршката на ВМРО-ДПМНЕ и  во интерес на поттикнување на позитивна политичка атмосфера и почитување на демократските принципи, партијата ќе се воздржи од гласање по ова прашање.

Ковачевски со Предлог: Празни опозициски фотелји до поддршка на Џафери од ВМРО-ДПМНЕ

Како одговор на одлуката на ДУИ, денеска во Собранието се обрати премиерот и претседател на Социјалдемократскиот сојуз на Македонија (СДСМ) Димитар Ковачевски. Изразувајќи загриженост поради неподготвеноста на ВМРО-ДПМНЕ да ја поддржи предложената техничка влада предводена од Џафери, Ковачевски најави пакосна стратегија. Доколку ВМРО-ДПМНЕ продолжи да ја задржува поддршката, тој предложи местата одредени за опозицијата да останат празни додека партијата не ја преиспита и поддржи предложената влада. Ковачевски дополнително го повика Талат Џафери, потенцијалниот мандатар, да формира влада со намерно испразнети министерски и заменици. Според Ковачевски, овие позиции би биле пополнети само по одлуката на ВМРО-ДПМНЕ да ја поддржи техничката влада.

 

Извор: A1ON