Астронаутите Томас Маршбурн и Кајла Барон треба да ја завршат својата работа во рок од шест и пол часа.

Почетокот на вселенската прошетка беше одложен за 48 часа поради орбитални остатоци, чие потекло не е јасно, иако портпаролот на НАСА рече дека има индиции дека тие се формирани поради руското тестирање на антисателитски ракети овој месец.

Ова е петта вселенска прошетка за Маршбурн (61), кој е доктор по медицина, и прва за Барон (34), офицер на подморница и нуклеарен инженер, која дебитираше на еден вселенски лет.

Целта на прошетката е да се отстрани неисправниот склоп на радиокомуникациската антена и да се замени со нов дел лоциран надвор од МВС, кој орбитира на 402 километри над Земјата.