Никола Старџен, лидер на Шкотската национална партија (СНП), изјави дека резултатите од изборите докажале дека второто гласање за независност на Шкотска е волја на земјата и дека секој лондонски политичар што ќе застане на патот ќе се соочи со демократската волја на шкотскиот народ.

Џонсон и честиташе на Старџен за нејзиниот реизбор, но им рече на лидерите на делегираните влади дека Велика Британија работи најдобро кога сите работат заедно. Лидерите се поканети на самит да разговараат за заедничките предизвици и за тоа како тие можат да работат заедно во следните месеци и години за надминување на предизвиците. Џонсон има главна надлежност да дозволи уште еден референдум за независност на Шкотска.

Тој во саботниот Дејли телеграф напиша дека уште еден референдум за Шкотска ќе биде неодговорен и несовесен додека Британија излегува од пандемијата.