Околу 400 медицински службеници од индиската армија се очекува да служат по договор најмногу 11 месеци, соопшти Министерството, додавајќи дека и други воени лекари биле контактирани за консултации преку интернет.

Смртните случаи поврзани со Ковид-19 соборуваат рекорди на секои два или три дена, а бројот на смртни случаи се зголеми за повеќе од 4.000 втор ден по ред.

Многу индиски држави воведоа строги блокади во текот на минатиот месец, додека други најавија ограничувања на движење.

Расте и притисокот врз премиерот Нарендра Моди да воведе блокада на целата територија на земјата, како што беше случај за време на првиот бран минатата година.

Индиската медицинска асоцијација повика на „целосно, добро испланирано, претходно најавено“ затворање наместо ноќни полициски часови и ограничувања воведени од државите за по неколку денови.