Европската агенција за лекови (ЕМА) постојано нагласува дека се потребни повеќе податоци пред да се одобрат дополнителни дози на вакцината, но осум земји -членки препорачале засилена доза, а многумина се подготвуваат за слична одлука.

„Дополнителните дози во моментов не спаѓаат под овластување за употреба на вакцината против „ Ковид-19 “и се уште не се научно оценети од ЕМА поради недоволни податоци“, се вели во соопштението на Европската комисија испратено денеска до Ројтерс.

Тие додаваат дека додека не се одобрат дополнителни дози, одговорностите на компанијата се менуваат.

Ова значи дека во случај на неочекувани несакани ефекти кои можат да бидат поврзани со зголемената доза, земјите -членки би можеле да бидат одговорни за какви било правни последици и барања за надомест.

Комисијата, сепак, посочува дека одговорноста на компанијата не завршува целосно ако се инјектираат засилувачки дози без одобрување од ЕМА.

На пример, ако причината за несаканиот ефект е производствен дефект, производителот ќе биде одговорен за тоа.

Правилата на ЕУ за одговорност и обештетување се применуваат во случаи на неочекувани негативни ефекти поврзани со општите карактеристики на производот или неговото производство. Секоја компанија што доставува вакцини за Европската унија преговарала за различни клаузули, кои се уште се доверливи.

Европскиот центар за контрола и превенција на болести (ЕЦДЦ) вели дека Австрија, Белгија, Франција, Унгарија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург и Словенија во моментов препорачуваат употреба на дополнителни дози, а Германија планира да ја одобри наесен.

Тринаесет други членки, исто така, размислуваат да донесат таква одлука.

Во последните месеци, Европската унија нарачала милијарди дози од неколку производители во наредните години, велејќи дека може да бидат потребни дополнителни дози за борба против новите варијанти на ковид-19. Овие дози може да се донираат и за посиромашните земји.

Дополнителни дози на вакцината против „Ковид-19“ ќе бидат широко достапни за Американците од 20 септември, објави американскиот здравствен регулатор минатата недела, посочувајќи на податоците дека заштитата за оние кои биле вакцинирани порано се намалува.

Можниот надоместок за неочекуваните несакани ефекти од вакцината ќе биде решен на национално ниво.

Некои земји од ЕУ, вклучувајќи ги и најголемите, имаат програми за компензација насочени кон вонсудски надомест за потенцијалните жртви, но критериумите за надомест во голема мера се разликуваат. Во други случаи, наводните жртви ќе треба да одат директно до судовите за да го решат нивниот случај.

Од почетокот на кампањата за вакцинација во Европа, според официјалните бројки од Данска, Германија, Норвешка и Швајцарија, потенцијалните жртви поднеле стотици барања за надомест на штета. Одобрени се само неколку надоместоци, а не се знае колкави се сумите.