ЕМА во понеделникот објави дека препорачува дополнителна доза на вакцини „бионтек/фајзер“ и „модерна“ што може да се даде на лица со сериозно ослабен имунолошки систем но најрано 28 дена по втората доза.

За луѓе со нормален имунолошки систем на возраст од 18 години и повеќе, може да се земе во предвид засилувачка вакцинација најмалку шест месеци по втората доза.