Згрутчување на крвта се случи кај мал број луѓе. „Илјадници луѓе ги добиваат секоја година, сакаме да утврдиме дека се поврзани со вакцината, рече Кук, додавајќи дека ЕМА „ќе го проучи секој случај поединечно, нашите експерти ќе се состанат повторно денес и ќе ги анализираат сите податоци од сите членови.

Кук рече дека повторно ќе се состанат во четврток и ќе донесат одлука.

За време на клиничките испитувања, се развија мал број на тромби. Бројот не беше поголем отколку кај општата популација, рече Кук и додаде дека пандемијата е огромен товар за здравјето и дека вакцината е спас за Европа.

Околу дваесет земји, претежно европски, привремено ја прекинаа вакцинацијата АстраЗенека поради страв дека предизвикала згрутчување на крвта кај некои пациенти.

Шведска и Летонија се последни во низата земји кои престанаа да вакцинираат. Претходно тоа го сторија Германија, Франција, Шпанија, Данска, Норвешка, Холандија, Кипар, Романија, Бугарија, Португалија, Словенија, Ирска и Исланд. Австрија суспендираше серија вакцини што предизвикаа појава на тромби. Тие не вакцинираат во Литванија или Естонија со иста серија.

Надвор од Европа, вакцинацијата беше запрена од Индонезија и Венецуела.

Светската здравствена организација (СЗО) ќе се состане подоцна денес за да ги разгледа достапните податоци за вакцината, иако во последните денови постојано изразува доверба во нејзината безбедност.

До денес, повеќе од 17 милиони луѓе примиле вакцина АстраЗенека во Велика Британија и Европската унија, а од минатата недела се регистрирани помалку од 40 случаи на згрутчување на крвта.