Европската агенција за лекови (ЕМА) ја започна евалуацијата на оралниот антивирусен лек Паксловид од Фајзер Европа, а условното одобрување и ставање во промет на лекот би можело да се забрза за неколку недели, соопштија од централата на ЕМА, пишува Танјуг.

Лекот се користи за лекување на благи до умерени симптоми на коронавирусот кај возрасни и адолесценти (на возраст од 12 години и постари со тежина од најмалку 40 кг) кои се изложени на висок ризик од прогресија до тежок ковид-19.

Од ЕМА наведуваат дека веќе почнале да ги разгледуваат податоците од лабораториските и клиничките студии, како и резултатите од студијата за употреба на лекот Паксловид кај нехоспитализирани и невакцинирани пациенти со Ковид-19.

Во согласност со забрзаните рокови за третмани, ЕМА исто така издаде мислење во кое опишува како лекот треба да се развива и проучува за употреба кај деца.

Во декември 2021 година, Управата за храна и лекови на САД издаде одобрение за употреба на Паксловид за третман на високоризични случаи на коронавирусот на возраст од 12 години и постари и оние со тежина од најмалку 40 килограми.