Претседателката на ЕК Урсула фон дер Лајен изјави пред Европскиот парламент дека „БиХ покажува дека може да ги исполни критериумите за членство и стремежот на нејзините граѓани да бидат дел од нашето семејство“. Таа додава дека тоа е причината зошто ќе одлучиме да му препорачаме на Советот да започне пристапување преговори со Босна и Херцеговина“.

ЕУ ѝ додели на Босна статус на земја-кандидат

ЕУ ѝ додели на Босна статус на земја-кандидат во декември 2022 година. Комисијата сега дава позитивна препорака за отворање формални пристапни преговори. Следниот чекор е лидерите на ЕУ да ја разгледаат препораката на нивниот состанок во Брисел на 21-22 март, што сепак ќе биде деликатна дискусија бидејќи Босна има многу услови да исполни.

Чекор напред за Украина и Молдавија

Апликациите на Украина и Молдавија исто така ќе одат чекор напред во процесот на проширување. Денеска Комисијата ќе предложи т.н преговарачки рамки кои ги поставуваат насоките и основните принципи за пристапните преговори. Земјите од ЕУ потоа ќе треба да разговараат за овие текстови.

Сепак, нема во скора иднина да има членство

Сепак, дипломатите и официјалните претставници на ЕУ предупредија дека договорот меѓу 27-те европски престолнини за рамката за Украина и Молдавија – кој е потребен пред формалниот почеток на преговорите – веројатно нема да биде постигнат пред европските избори во јуни.

За некои земји од ЕУ, вклучително и Австрија, од витално значење беше напредокот на Украина и Молдавија да оди рака под рака со Босна, дел од поранешната Австро-унгарска империја.