Со ова граѓаните на ЕУ и на Швајцарија ќе можат под исти услови да ја поминуваат границата доколку приложат сертификат кој содржи доказ за вакцинација, негативен тест или прележана болест.

Швајцарија со ова станува првата земја вон ЕУ со интероперабилен сертификат со земјите на ЕУ.