Европската унија денеска постигна технички договор за воведување економски санкции против Белорусија откако Австрија ги повлече своите приговори, а со кои, покрај останатото, се предвидува и забрана за нови кредити за таа земја, објавија западните медиуми, повикувајќи се на дипломатски извори.

Потребно е договорот да го одобрат и политичките структури, а експертите задолжени за составување на санкциите предвиделе забрана за извоз на каква било комуникациска опрема и оружје во Белорусија.

Исто така, е договорено ЕУ да го ограничи купувањето на тутунски производи, нафта и нафтени деривати од Белорусија, како и забрана за увоз на калиум, кој има голем удел во белорускиот извоз