Тој посочи дека се разгледуваат опции за инвестициски проекти во таа земја, со цел да се обезбеди одржливост на нивниот јавен долг и да се елиминираат ризиците од минатите договори, истовремено почитувајќи ја политиката на ЕУ и владеењето на правото.

Претходно, Европската комисија соопшти дека ЕУ нема да ги „отплати долговите на Црна Гора“ настанати од земањето заем од Кина во износ од милијарда долари, чија цел беше изградба на патна инфраструктура во Црна Гора. ЕК ја предупреди Црна Гора за ризикот од макроекономска нерамнотежа и должничките односи на Црна Гора со Кина.