На прегласувањето за парламентарните избори во изборните единици 5 и 6 учество на запишани гласачи, забележано беше високо учество што одразува силен демократски ангажман.

Статистика за излезност на прегласувањето за парламентарните избори

Од вкупно запишани 4.514 гласачи во седумте избирачки места, до 18.30 часот гласале 2.487. Во 19 часот и официјално беа затворени седумте избирачки места во ИЕ 5 и 6 каде се прегласуваше за парламентарните избори. Според последните ажурирани податоци на Државната изборна комисија (ДИК), излезноста на седумте избирачки места до 18:30 часот е 55,10 отсто.

Распределба на изборна единица

Во петтата изборна единица каде се гласа на шест избирачки места излезноста до 18:30 часот. е 55,13 отсто, а во изборната единица 6 каде има прегласување на едно избирачко место излезноста е 54,98 отсто.

Највисока и најниска излезност

Најголема излезност има на гласачкото место 1194 во Крушево (69,30 проценти). На гласачкото место 1844 во Струга излезноста до 18:30 часот. изнесуваше 62,68 отсто. Следува избирачкото место 1470 во Долнени со излезност од 55,47 отсто. На единственото избирачко место во изборната единица 6 во Желино има излезност од 54,98 отсто.

Следат гласачкото место 1470/1 во Долнени со излезност од 51,27 отсто и гласачкото место 1272 во Охрид со излезност од 50,07 отсто. Најмал одѕив имало на гласачкото место 1202 во Крушево, односно 33,22 отсто.

ДУИ може да изгуби дури и два пратеника: Еве кое е можното сценарио по денешното прегласување!