Според весникот, раководството на Фејсбук се вмешало во работата на социјалната мрежа, дозволувајќи им на американски политичари и ѕвезди од шоу-бизнисот да објавуваат што сакаат без никакви ограничувања.

Порталот Verge во јуни објави дека менаџментот на Фејсбук планира да го промени пристапот кон модернизирање на комуникациите, откако го ограничи пристапот на поранешниот американски претседател Доналд Трамп до социјалната мрежа. Компанијата соопшти дека ќе ги укине исклучоците за политичарите.

Весникот „Вол Стрит Џурнал“, откако проучи неколку внатрешни документи на компанијата, во септември објави дека системот за контрола на објавите на социјалната мрежа Фејсбук им овозможува на некои корисници со голема публика да поставуваат материјали што ги прекршуваат правилата на заедницата. Ваквите објави често остануваат незабележани од модераторите.