Со потпишаниот закон кој стапува во сила на 1 јули се укинуваат локалните наредби за вонредни ситуации воведени поради Ковид-19. Десантис потпиша и указ за укинување на сите ограничувања веднаш.

Според министерството за здравство на САД, од 23 милионската популација на Флорида околу девет милиони луѓе добиле барем една доза вакцина..

-Длабоко сум загрижена од оваа одлука. Се уште се наоѓаме во вонредна ситуација во областа на здравството, изјави Даниела Левин Кава, градоначалничка на Мајами-Дејд, најнаселениот округ во сојузната држава.