Во својата сторија Истражувачкиот новинарски центар на ТВ Рекорд меѓу другите фрапантни податоци открива дека Јорданецот Валид Иса Хмаис кој е на возраст од 59 години има македонски пасош и е во затвор во Турција.

Сторијата на бразилскиот центар во продолжение:

Иса Хмаис кој е посочен од бразилските и европските власти како клучен играч во Бразил за координација помеѓу ПЦЦ (Првата команда на главниот град) и мафијашките групи во Италија и Источна Европа, е во затвор од 22 јули 2020 година во Турција.

Бразилската влада сега бара негова екстрадиција. Доколку барањето биде прифатено, Јорданецот може да открие вредни детали за постапките на криминалните организации од целиот свет на бразилската територија.

Од 5 јули 2017 година тој е затворен во Бразил за меѓународна трговија со дрога и криминална организација. Иако барањето за екстрадиција беше направено официјално, постои пречка: Нема договор за екстрадиција меѓу Турција и Бразил.

Бразилската влада сега проучува специфични правни и дипломатски можности да се обиде да го донесе Јорданецот во земјата. Тука, во Рио Гранде до Сул, се наоѓа и неговото семејство.

Информациите од Абин (Бразилска агенција за разузнавање), дадени ексклузивно на Центарот за истражувачко новинарство на Рекорд ТВ, покажуваат дека Хмаис не само што е врската, туку исто така го персонифицира присуството на странски мафии со дифузно потекло во Бразил.

-Со цел да се измери големината на пазарот на кој учествуваше Јорданецот, се потенцира дека само помеѓу 2015 и 2017 година, Валид бил одговорен за влез на приближно 8 тони кокаин во Европа, се посочува во анализата на агенцијата.

Според истрагите на Бразил и Италија, тој ги координирал пратките кокаин во италијанската мафија „Ндрангета“ и кланот Шариќ од Црна Гора.

Неговата активност во Бразил, според Федералната полиција, сепак е постара: Стара е најмалку две децении.

Криминалното досие на Валид Хмаис започна во 1987 година во Месина, јужна Италија, кога неговото име беше поврзано со нападот во кој загинаа двајца полицајци. Две години подоцна, тој неуспешно се обиде да преговара за противтенковски оружја за италијанските мафијаши. Со очите на полицијата вперени кон неговите чекори, тој одлучил да отпатува за Бразил во 1990 година.

Од 1991 година, Јорданецот влезе во радарот на бразилската полиција под сомнение дека дејствувал во меѓународната трговија со кокаин од Бразил до Европа.

Во јануари 1992 година, идентификувано е дека тој организирал пратка од 325 килограми кокаин во Италија. Во јули истата година, тој беше уапсен кога беше фатен како се обидува да внесе 592 килограми дрога во Италија.

Акцијата за извоз на кокаин на бродови, што денес е вообичаена, во тоа време се сметаше за иновативна и софистицирана.

Во 1996 година тој беше награден со полуотворен затворски режим. Тој требаше да се враќаше во затвор секоја вечер, но реши да побегне во Сао Паоло. Во главниот град на Сао Паоло, тој беше лоциран и вратен во затвор, овој пат, во комплексот Карандиру, во северниот дел на главниот град. Набргу потоа, тој успеа повторно да избега.

Во 2004 година, тој повторно беше уапсен, овој пат, во Рио Гранде до Сул, под сомнение дека извршил злосторства за перење пари со друг Јорданец. Сепак, тужбите во врска со овие апсења беа затворени во 2008 година и тој беше ослободен.

И покрај тоа, тој остана во радарот на бразилските власти. Во 2017 година, тој беше една од целите на операцијата ПФ Брабо, и осуден во отсуство за меѓународна трговија со дрога и криминална организација. Оттогаш тој е во бегство.