Утрово, до редакцијата на Лидер.мк пристигнаа фотографии од платото на УКИМ кое изгледа премногу запуштено, обраснато со трева и небезбедно за студентите, но и сите кои поминуваат на самото плато.

Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје е првиот државен универзитет во Република Македонија, формиран во 1949 година со три факултети. Од она што може да го заклучиме од фотографиите подоле, најверојатно универзитетското плато не е реставрирано или уредено уште од неговото настанување.

Иако, министерството за образование и наука нè уверуваме дека имаме европско обвразование, сепак ситуацијата на терен е далеку поинаква, а универзитетското плато изгледа како се уште да сме дел од Југославија.

Погледнете повеќе од фотогалеријата во продолжение.