Според истражувањето спроведено од универзитетите во Дортмунд, Минхен, Инсбурк, Гент и Молде, веројатноста Французите да станат нови европски прваци е 14,8 отсто, пред Англија (13,5), Шпанија (12,3) и Португалија и Германија, со по 10,1 отсто.

Статистичарите во истражувањето комбинирале различни модели, вклучувајќи ја пазарната вредноста на фудбалерите, бројот на играчи со настапи во Лигата на шампиони и националните лиги, како и повеќе економски и социјални фактори на земјите учеснички на ЕУРО2020, вклучувајќи вкупно населени, бруто домашен производ, итн.

– Предвидувањата секогаш можат да не соодветствуваат со конечниот резултат. Во спротивно, фудбалскиот турнир ќе биде многу неинтересен, изјави професорот Аким Зејлес од Универзитет во Инсбурк.