Франција се подготвува за клучен момент кога се приближува до вториот круг од парламентарните избори, обликувајќи го идниот состав на Националното собрание. Гласачите низ Франција и нејзините територии ќе го одредат исходот од 501 место во Долниот дом на парламентот, по доделувањето на 76 места од првичниот круг, како што објави АП.

Парламентарни избори во Франција

По првиот круг, екстремно десничарскиот Национален митинг (РН) и неговите сојузници се појавија како фаворити со приближно 34 отсто од гласовите. Левичарската коалиција Нов народен фронт обезбеди 29%, додека центристичката коалиција Заедно, вклучително и партијата Преродба на претседателот Емануел Макрон, ја достигна третата позиција.

Стратешки повлекувања

Во неделата помеѓу круговите, бројни центристички и левичарски кандидати стратешки се повлекоа од трката за консолидирање на поддршката зад умерените ривали. Овој тактички маневар има за цел да го спречи напредокот на РН

Потенцијални резултати

Проекциите од анкетите покажуваат дека овие координирани повлекувања може да ја попречат РН да постигне апсолутно мнозинство во Националното собрание. Сепак, партијата на Марин Ле Пен продолжува да добива невидена поддршка, нагласувајќи ја одлучувачката улога на електоратот во обликувањето на политичката иднина на Франција.

Спротивставени политички идеологии

Ако ниту една партија не ги обезбеди потребните 289 места за апсолутно мнозинство, Франција може да се соочи со „кохабитација“, сценарио каде претседателот и премиерот претставуваат спротивставени политички идеологии. Оваа ситуација, последен пат доживеана од 1997 до 2002 година, може потенцијално да ја закочи законодавната агенда на Макрон за критичните реформи.

Безбедносни мерки и јавно чувство

Со околу 30.000 полицајци распоредени низ целата земја, Франција очекува безбеден процес на гласање за време на вториот круг. Одлуките на електоратот во услови на зголемена безбедност ја нагласуваат широко распространетата загриженост за националната стабилност и идната политика.