Очите на светската јавност се вперени кон Франција. Драматичната победа на крајната десница во првиот круг на изборите на 30-ти јуни создаде возбудлив втор круг каде сите политички чинители се обединија против крајната десница. Радикалните десничари пак, се мобилизираа како никогаш до сега и тие се на чекор за првпат по втората светска војна да дојдат на власт.

Бардела „трча“ по апсолутно мнозинство

Вечерва се очекува одговор дали следен премиер ќе биде претседавачот со Народното собрание Џордан Бардела којшто е политичко протеже на искусната Марин Ле Пен. Националното собрание предупреди дека доколку нема апсолутно мнозинство, нема да биде на чело на идната влада.

Тешки денови за Макрон

Без разлика на исходот, набљудувачите очекуваат тешки денови за претседателот Емануел Макрон чија политичка моќ остана на третото место во првиот круг во јуни. Макрон најверојатно ќе се соочи со зголемен отпор за преземање законски промени и поголеми политички иницијативи. До крајот на неговиот мандат остануваат три години, а следната година претседателот нема можност да распише нови предвремени избори за парламентот.

Бардела и Ле Пен победници на првиот круг од изборите: Зошто Франција ја одбра крајната десница?

Шефот на државата ги распиша актуелните избори, чиј втор круг во Франција треба да се одржи денеска, по лошото покажување на својата политичка сила на изборите за европратеници на почетокот на јуни. Многумина го опишаа ова како намерен, но голем ризик што не ги даде резултатите на кои се надеваше Макрон.

Резултати вечерва по 20 часот

Се очекува вечерва да станат познати првите резултати по завршувањето на гласањето по 20 часот по македонско време. Ќе бидат доделени 501 од вкупно 577 пратенички места во Националното собрание, а останатите се објавени по првиот изборен круг, пишува Вести.бг.

Расте поддршката за десницата на европско ниво

Исходот од француските избори ќе се види и во светлината на зголемената поддршка за екстремната десница во Европа, објавена на изборите за Европскиот парламент минатиот месец. Одлуките на француските гласачи се очекува да ја одразуваат поддршката за Украина, активностите на НАТО, проширувањето на ЕУ и судбината на мигрантите.

Политичките сојузи во Франција и нивните изборни ветувања

Француските политички партии се обидоа да формираат политички сојузи откако претседателот Емануел Макрон изненадувачки распиша општи избори кои ја префрлија политичката пејзаж на три големи блока, според Ројтерс.

Од крајно десничарската Национален собир до левичарскиот Нов народен фронт и центристичката алијанса на Макрон наречен Заедно, еве преглед на предизборните ветувања дадени пред вториот круг на гласање:

Ветувања на крајната десница – „Национален Собир“

Евроскептичната партија „Национално собрание“ или „Национален Собир“ како што некои ја преведуваат на Марин Ле Пен освојува најголем број места во Националното собрание, долниот дом на парламентот, но тешко би можела да добие апсолутно мнозинство. Таа склучи договор со Ерик Чиоти, кој ги предводеше конзервативните републиканци, па затоа дел од членовите на неговата партија ги прекинаа врските со него по неговиот договор со екстремната десница.

„Национален Собир“ се обврзува на:

Балансирање на трошоците на домаќинствата со намалување на даноците за гориво, бензин и нафта;

Поништување на предлогот на Макрон за зголемување на старосната граница за пензионирање на 64 од 62 години, и покрај тоа што се откажа од неговото претходно ветување дека ќе ја намали старосната граница за пензионирање на 60 години од буџетски причини;

Напуштање на заедничкиот пазар на електрична енергија на ЕУ за да понуди пониски цени на електричната енергија на национално ниво;

Подобрување на пристапот до јавна здравствена заштита во руралните области;

Зајакнување на кривичните санкции за кривични дела поврзани со дрога и насилство врз полициски службеници;

Намалување на социјалната помош за семејствата на малолетните деликвенти;

Намалување на имиграцијата, олабавување на правилата за депортирање мигранти без документи, ограничување на обединувањето на семејствата на мигрантите;

Криминализацијата на неовластено престојување во Франција како кривично дело.

Левичарска коалиција „Нов народен фронт“

Политичките партии што го претставуваат левото крило, од умерените социјалисти и Зелените до тврдокорните комунисти и „Непокорлива Франција“ на Жан-Лук Меланшон се согласија да формираат „Нов народен фронт“.

Левиот блок е посветен на:

Ограничување на цените на основните добра како гориво и храна;

Покачување на минималната плата на 1.600 евра месечно нето;

Зголемување на платите на вработените во јавниот сектор;

Воведување данок на богатство, ревизија на данокот на наследство;

Стопирање на нови проекти за изградба на автопати;

Усвојување правила за борба против трошењето на водата за пиење;

Укинување на пензиската реформа на Макрон и притисок за „право да се пензионира“ на 60 години;

Завршување на „штедењето“ во рамките на буџетските правила на ЕУ;

Реформирање на заедничките земјоделски политики на Европа.

Центристички сојуз „Заедно“ на Макрон

Актуелниот претседател чиј мандат важи до 2027 година се залага за некои нови, а и продолжување на некои од актуелните мерки воведени од неговиот кабинет.

Центристичкиот блок на Макрон е посветен на:

Притискање на копчето стоп на реформата за невработеност во Франција за да се заострат правилата за социјална помош;

Продолжете да создавате работни места со поддршка на про-бизнис политики;

Одбивање на даночни зголемувања за домаќинствата;

Поврзување на пензиите со инфлацијата и заштита на куповната моќ;

Откажување од давачки за работодавачите за да се олесни зголемувањето на платите за работниците со ниски примања;

Создавање евтино дополнително здравствено осигурување за оние на кои им е потребна;

Водење сметка за буџетскиот дефицит на земјата и спротивставување на неселективно трошење;

Построг пристап кон малолетничката деликвенција.