Во среда германската влада ја официјализираше одлуката за зголемување на законски гарантираната минимална плата за 82 центи на 12,82 евра на час.

Првиот дел од зголемувањето, на 12,41 евра, стапува на сила во јануари, а вториот на почетокот на 2025 година, пренесува SEEbiz.

Очекувано, министерот за труд Хубертус Хајл го потпиша указот за минимална плата според јунскиот предлог на мешовитата комисија на работодавачи и вработени.

Вкупниот пораст одговара на стапка од 6,8 отсто.

Лабуристичките претставници во Комесаријатот го одбија предлогот и побараа поголемо зголемување, но беа надгласани.

Од зголемувањето не се задоволни ниту некои политичари од владејачката коалиција на Социјалдемократската партија (СПД) на канцеларот Олаф Шолц, Зелените и либералната ФДП.

Заменик-претседателот на пратеничката група на Зелените, Андреас Одре, рече дека зголемувањето е „ништо повеќе од лоша шега“ и рече дека луѓето кои работат напорно заслужуваат повеќе.

Тој го критикуваше Комесаријатот, бидејќи тој прво објавил едногласен договор, а потоа отстапил од него.