Тоа го изјави по состанокот со министрите за здравство на сите германски покраини, а трета доза предвидено е да се дава од вакцините Фајзер и Модерна, а немора да биде иста како онаа која веќе е примена, пренесува Ројтерс.

Шпан истакна дека земјата има доволни вакцини за сите старосни групи и дека сите кои сакаат може да се имунизираат во текот на летото.

Во Германија целосно се вакцинирани само нешто повеќе од половина од возрасното население, а околу 62 отсто примиле барем една доза.