Мета платформите се справуваат со глобалниот прекин

Попладнево, корисниците ширум светот се соочија со глобален прекин бидејќи Мета, компанијата зад популарните платформи како Facebook и Instagram, наиде на сериозен проблем. Додека Facebook успеа да ја врати функционалноста, Instagram и Threads сè уште се борат со технички тешкотии, оставајќи ги корисниците фрустрирани, а Мета бара решение. Наводно, причината зад овој глобален прекин е оштетувањето на подводните кабли во Црвеното Море. Одговорни за ова, се наводно јеменски бунтовници Хути.

Уверување и долготрајни прашања на Мета по глобалниот прекин

Признавајќи ги проблемите, Мета брзо ги увери корисниците дека активно се справуваат со прекините. Сепак, причината за проблемот останува неоткриена, оставајќи мноштво прашања неодговорени. Недостатокот на транспарентност предизвикува загриженост за веродостојноста на овие платформи, клучни за секојдневната комуникација и споделувањето содржини на глобално ниво.

Тековни предизвици за Инстаграм

И покрај опоравувањето на Facebook, Instagram и Threads и понатаму се соочуваат со технички пречки. Корисниците продолжуваат да пријавуваат тешкотии во пристапот и користењето на овие услуги, нагласувајќи ја сложеноста на проблемот. Тековните напори на Мета за решавање на проблемите ја истакнуваат сложената природа на одржувањето на големи дигитални платформи.

Хаос на подводните кабли: нарушување во комуникациските мрежи

Истовремено, се разви посебна криза бидејќи подморските кабли кои се клучни за е-комуникации претрпеа сериозни оштетувања. Ова што влијаеше на комуникациските мрежи на Блискиот Исток и пошироко. HGC Global Communications, телекомуникациска компанија со седиште во Хонг Конг, проценува значителен прекин од 25% во сообраќајот меѓу Азија, Европа и Блискиот Исток.

Тешки последици и деловно влијание

Нарушувањето има пошироки импликации, бидејќи онлајн платформите станаа составен дел од секојдневниот живот на милиони луѓе ширум светот. Покрај индивидуалните корисници, бизнисите кои се потпираат на овие платформи за промоција и продажба се соочуваат со потенцијални неуспеси. Овој инцидент ја нагласува ранливоста на современото општество од дигитални нарушувања и потребата од приспособливи комуникациски инфраструктури.

 Мета се огласи на X платформата

Компанијата Мета не ја наведе причината за глобалниот прекин. Компанијата се огласи на платформата Х и потврди дека се преземаат чекори да се среди ситуацијата.

Оштетување на подводните кабли: поглед одблизу

Четири големи телекомуникациски мрежи доживеаја оштетување на каблите, предизвикувајќи значителни комуникациски нарушувања. HGC Global Communications, активно го пренасочува сообраќајот за да се минимизираат нарушувањата. HGC Global ја истакна својата посветеност да им помогне на погодените бизниси. Сепак, деталите за тоа како се оштетени каблите или потенцијалните одговорни остануваат необјавени.

Предизвици при поправка на кабли: продолжено чекање

Комплексноста на поправката на подморските кабли е очигледна бидејќи јужноафриканската компанија Сиком, сопственик на еден засегнат систем, очекува поправките да започнат за еден месец. Обезбедувањето дозволи за поправка во областа придонесува за ова одложување. Оштетените кабли во Црвеното Море предизвикуваат загриженост, особено откако официјалната влада на Јемен предупреди на потенцијални мета на бунтовниците Хути.

Наводи на Хутите и глобални последици

Бунтовниците Хути, кои ги обвинуваат британските и американските воени единици за оштетувањето на кабелот, додаваат геополитички слој на инцидентот. Ова доаѓа во време на претходни прекини од милитантите поддржани од Иран во виталните водни патишта. Ситуацијата ја нагласува меѓусебната поврзаност на глобалната комуникација и геополитичките последици од ваквите нарушувања.

Извор: Makfaks

Извор: Kanal5

Извор: Порта