Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ги сподели своите погледи за светската економија во 2024 година. Прогнозата укажува на отпорен раст предводен од Соединетите држави, заедно со забавување на стапките на инфлација.

Глобалниот економски раст останува стабилен

 

Најновите проекции на ММФ одржуваат позитивен став, предвидувајќи глобален економски раст од 3,1% во 2024 година. Иако ова останува непроменето од 2023 година, тоа е забележително подобрување од 2,9% проценети во октомври 2023 година. Ова укажува на стабилна економска траекторија и покрај тековните предизвици.

Стапките на инфлација во опаѓање

 

Значаен аспект од прогнозата на ММФ е очекуваното намалување на глобалната инфлација. Од 6,8% во 2023 година, ММФ проектира пад на 5,8% во 2024 година и понатаму на 4,4% во 2025 година. Ова се усогласува со целите поставени од централните банки, што сигнализира позитивен тренд кон економската стабилност.

Регионални сознанија: победници и губитници

 

Соединетите Држави напредуваат

 

Соединетите Американски Држави, како најголема светска економија, се централна точка на ажурирањето на ММФ. Проценката за раст за 2024 година е остро ревидирана на 2,1%, што е повеќе од претходната прогноза од 1,5%. Овој пораст следи по робусното трошење на потрошувачите, пркосејќи им на очекувањата и покрај повисоките трошоци за задолжување.

Отпорноста на Кина продолжува

 

Економските изгледи на Кина добиваат надградба, со проектиран раст од 4,6% во 2024 година, надминувајќи ја октомвриската проценка од 4,2%. И покрај забавувањето од растот од 5,2% во 2023 година, владините трошоци одиграа клучна улога во ублажувањето на влијанието на колапсот на пазарот на домување.

Глобална отпорност во услови на предизвици

 

Пјер-Оливие Гуриншас, главниот економист на ММФ, ја истакнува отпорноста на неколку региони, вклучувајќи ги Бразил, Индија, Југоисточна Азија и изненадувачки Русија. И покрај тоа што се соочи со западни санкции по инвазијата на Украина, Русија покажа неочекувана економска отпорност.

Предизвиците опстојуваат во Европа

 

Не сите региони го делат истиот оптимизам. Европа продолжува да се бори со депресивните потрошувачи и долготрајните ефекти од шокот во цената на енергијата предизвикан од акциите на Русија во Украина. ММФ предвидува скромен колективен раст од 0,9 отсто за еврозоната во 2024 година, што е помалку од претходните проекции.

Движечки сили зад промените

 

Фактори кои придонесуваат за подобрување на инфлацијата

 

Подобрената перспектива за инфлација се припишува на повисоките каматни стапки, решавањето на заостанатите заостанати синџири на снабдување, зголеменото учество на пазарот на трудот и пониските цени на енергијата по војната во Украина. ММФ предвидува натамошен пад на цената на нафтата, што ќе придонесе за позитивните економски изгледи.

Постојаните ризици претставуваат предизвици

 

И покрај позитивните проекции, светската економија се соочува со ризици. Довербата на финансиските пазари во брзиот пресврт на политиките на ФЕД може да доведе до разочарување доколку се одложи намалувањето на каматите. Геополитичките тензии, особено меѓу САД и Кина, претставуваат закана за глобалната трговија, со загриженост за потенцијално прекршување на правилата на Светската трговска организација.

Гледајќи напред: Навигација во 2024 година

 

Додека светот се движи низ предизвиците и можностите во 2024 година, прогнозата на ММФ нуди мешан пакет на оптимизам и претпазливост. Додека стабилниот раст и опаѓачката инфлација даваат надежна слика, геополитичките тензии и долготрајните ризици нè потсетуваат дека предизвиците опстојуваат на глобалниот економски хоризонт. Останете во тек за дополнителни ажурирања за овој економски пејзаж што се развива.

Извор: VOA