Авторот на студијата, проф. Дитер Ринк посочува:

-Причината за тоа во 2020 година беше намалена имиграција, помал наталитет и поголема смртност

Научниците очекуваат негативен развој и за тековната година.

Тие го анализирале развојот на Берлин, Хамбург, Франкфурт, Келн, Минхен, Лајпциг, Дрезден, Хановер, Дизелдорф, Есен, Бремен, Штутгарт, Нирнберг, Дортмунд и Дуизбург.

На крајот на 2010 година, тие градови растат стабилно, намалувајќи се за 0,55 проценти помеѓу 2017 и 2018 година, додека во 2019 година растот беше на 0,36 проценти.

Минатогодишниот раст беше минус 0,18 проценти.

Лајпциг, Хамбург и Минген се единствените три града кои имаа умерен раст.