Во обид да ја зајакне поддршката пред претстојните претседателски избори, Гордана Силјановска-Давкова, кандидатката за претседател што ја претставува ВМРО-ДПМНЕ, тргна на стратешка кампања низ Дебар и Ростуше. За време на нејзината посета попладнево, таа се сретна со локалните граѓани, изразувајќи благодарност за нивната непоколеблива поддршка и собирајќи ги за прославата на победата закажана за 8 мај.

Гордана Силјановска-Давкова се заблагодари за поддршката и инспиративна доверба

Обраќајќи им се на толпата симпатизери во Дебар, Силјановска-Давкова ја пренесе својата искрена благодарност за огромната поддршка добиена во првиот круг од изборите. „Вие ја заслужувате мојата благодарност за поддршката во првиот круг“, изјави таа, нагласувајќи го значењето на нивните гласови во обликувањето на изборниот пејзаж. Нејзините зборови одекнаа кај присутните, влевајќи чувство на инспирација и единство кај поддржувачите.

Кампања за промени

Потврдувајќи го својот став за потребата од трансформативно лидерство, Силјановска-Давкова ја подвлече важноста од гласање за кандидати кои се залагаат за вистински промени. „Ќе гласате за подобрите, ќе гласате за оние кои носат промени“, потврди таа, отфрлајќи го поимот обична реторика без опипливи дејствија. Нејзината порака одекна кај гласачите разочарани од празните ветувања и го повтори повикот за суштински реформи во владеењето.

Проектирање на доверба во победата

Проектирајќи доверба во нејзините изборни перспективи, Силјановска-Давкова проектираше чувство на неминовност во однос на исходот од претстојните избори. „Поразот на СДСМ, на ДУИ, на коалицијата е неизбежен“, изјави таа, сигнализирајќи сеизмичко поместување на политичкиот терен. Нејзиното непоколебливо убедување во победата на ВМРО-ДПМНЕ и коалицијата одразуваше опипливо чувство на моментум во нејзината кампања.

Отфрлање на тврдењата за почнување од нула

Отфрлајќи ја реториката на противниците за почнување од нула, Силјановска-Давкова  посочи. „Не е точно дека почнуваме од нула“, не шутираме голови, а доколку е така, тие ги промашија сите на празен гол тврди таа, употребувајќи жива аналогија за да ја пренесе неефикасноста во прекривање на овој резултат и потреба за тешење. Таа поврди дека се продолжува од каде што се застанало.

Ветување за обединување околу претседател

Прекинувајќи го својот говор поради почит кон повикот за молитва од страна на локалните имами, Силјановска-Давкова ја потврди својата заложба за инклузивност и единство. „Јас ќе бидам претседател на сите“, изјави таа, нагласувајќи ја нејзината намера да ги надмине партиските поделби и да служи како обединувачка сила за сите граѓани. Нејзиното ветување дека ќе владее со интегритет и почитување на различностите, ја погоди публиката, нагласувајќи ја нејзината визија за кохезивна и просперитетна Македонија.

Како што се наближуваат претседателските избори, посетата на Гордана Силјановска-Давкова на Дебар и Ростуше служи како доказ за нејзината непоколеблива посветеност на електоратот. Со убедлива порака за промени, единство и надеж, таа се обидува да ја зголеми и осигура поддршката и да обезбеди победа во потрагата по посветла иднина за Македонија.