Говорејќи на митингот во Кисела Вода, претседателската кандидатка Гордана Силјановска-Давкова вети дека ќе нема поделби и ќе ги третира еднакво сите граѓани, без разлика на нивното потекло. Таа ја истакна својата посветеност за обединување на земјата и за еднакво претставување на сите граѓани, отфрлајќи ја секоја форма на дискриминација врз основа на партиска припадност, етничка, религија или социјален статус.

Силјановска Давкова: Еднаквоста и единството како основни принципи

Силјановска-Давкова истакна дека легитимитетот на претседателот треба да доаѓа од граѓаните, залагајќи се за демократски процес кој повеќе обединува, а не дели. Таа го повтори своето противење претседателот да биде избран од Парламентот, тврдејќи дека претседателот треба да го црпи својот авторитет директно од народот.

Силјановска-Давкова го повтори своето противење претседателот да биде избран од Парламентот, споредувајќи го со социјалистичките и комунистичките практики каде партијата ги одредува именувањата. Таа предупреди да не се консолидира моќта на едно место, бидејќи тоа може да доведе до непроѕирни процеси на одлучување и фаворизирање.

Европска интеграција и почитување на различностите

Претседателскиот кандидат ја изрази желбата на Македонија да се приклучи на европското семејство, а истовремено да ја задржи својата културна различност. Таа ја истакна важноста од почитување на различностите во Македонија, слично како што Европската Унија ја почитува различноста на нејзините членки и земјите кандидати.

Силјановска-Давкова повика на почитување на европските стандарди во сите области, вклучувајќи го владеењето на правото, слободата, малцинските права и пазарната економија. Таа ги критикуваше претераните измени на Уставот, наведувајќи дека тие треба да служат за европеизација, а не за политичка манипулација.

Визија за подобра Македонија

Како заклучок, Силјановска-Давкова ја изрази својата визија за Македонија како горда членка на Европа, каде националните и државните интереси се усогласуваат со европските вредности. Таа ја нагласи потребата од зачувување на македонското наследство и европеизација на нејзините институции, залагајќи се за транспарентно и одговорно владеење.

Став на ВМРО-ДПМНЕ за изборот на претседател

Христијан Мицкоски, претседател на ВМРО-ДПМНЕ, на митингот во општина Центар ги повтори чувствата на Силјановска-Давкова, критикувајќи ја актуелната насока на државата. Тој ја нагласи потребата од доверба во институциите и одговорност за корупцијата. Мицкоски го повтори ставот на ВМРО-ДПМНЕ против изборот на претседател од страна на Собранието и го повика претседателскиот кандидат Стево Пендаровски да го појасни својот став за условите на ДУИ за поддршка на изборот на претседател во Собранието.