На енергичниот митинг во скопската општина Кисела Вода, Гордана Силјановска Давкова, претседателскиот кандидат од ВМРО-ДПМНЕ, излезе со моќно тврдење: „Нема гордост без национални и државни интереси“. Силјановска тврдеше дека Македонија мора посилно да се наметне во разговорите со европските лидери, особено во однос на уникатните предизвици со кои се соочува на нејзиниот пат кон членство во ЕУ.

Повик за почит, признание и национална гордост

Силјановска истакна дека Македонија заслужува иста почит како и другите европски народи поради нејзините историски, географски и културни врски со континентот. „Македонија  е составен дел на Европа“, рече таа. Нејзината порака беше јасна: европските лидери треба да го признаат статусот на Македонија и да ја третираат со почит што им се дава на другите земји-членки и кандидати.

Критика на актуелната Влада

Силјановска го критикуваше и угледот на актуелната влада, сугерирајќи дека нивната неефикасност и грешките во едноставната комуникација го нарушиле имиџот на Македонија. „Затоа овие луѓе не уживаат углед и не можат да ја претставуваат Македонија, не само добро, а камоли па подобро“, забележа Силјановска Давкова. Во три од 5 збора прават грешки, а се храбрат се дебата, вели Силјановска.

Повик за единство од лидерот на ВМРО-ДПМНЕ

На митингот говореше и Христијан Мицкоски, партискиот лидер на ВМРО-ДПМНЕ, кој повика на единство меѓу поддржувачите за да се обезбеди силен одѕив во вториот круг од претседателските избори. Тој ги постави изборите како избор помеѓу одобрување на лажни историски наративи и одбрана на македонскиот идентитет. „Гласот за Стево е глас за претседател кој ја води најкорумпираната земја во Европа со најсиромашно население во Европа“, изјави Мицкоски, критикувајќи го актуелниот претседател Стево Пендаровски за немање принципи и ефективно лидерство.

Изборниот влог е голем

Говорите на митингот го истакнаа високиот влог на претстојните претседателски избори, прикажувајќи ги како клучен момент за иднината на Македонија. Силјановска Давкова и Мицкоски ги повикаа гласачите да изберат лидери кои со сила и убедување ќе се залагаат за националните интереси на Македонија на европската сцена.

Митингот во Кисела Вода не беше само политички настан, туку и јасен повик за почит, признание и национална гордост, давајќи го тонот на она што ветува дека ќе биде жестока изборна битка.