Како што информираат за МИА,од ТППЕ Велес, на Градската депонија најпрво треба да интервенираат екипите на ЈКП „Дервен“ и да го гасат огнот со затрупување песок со булдожер. Но, ако огнот уште повеќе се разгоре, тие ќе мора на помош да ги повикаат пожарникарите од ТППЕ Велес.

Инаку, Градската депонија во Велес се пали скоро секое лето со што им го загадува воздухт на жителите од околните населби.

Палењето е најчесто поради оставање стакло и пластика кои честопати се самозапалуваат поради високите температури.