Овој граничен премин на границата во Македонија беше затворен поради пандемија средината на јули 2020 година.

Туристичките работници во Грција ги истакнуваат предностите и недостатоците доколку некој реши да замине во Грција преку преминот Ники, односно Евзони.

Патот преку Евзони до крајбрежјето на Јонското море е подолг околу 40 километри, но е подобар, речиси по целата должина е автопат, така што можете да стигнете до дестинацијата за околу еден час и триесет минути побрзо доколку преминете преку Ники.

Предноста на возењето преку Ники е ново искуство и можност странскит, најчесто Српските туристи попатно да ги посетат Охрид и Битола.

Досегашното искуство на многу туристи на граничниот премин Ники покажува дека во текот на сезоната гужвите се помали отколку на граничниот премин Евзони