– Веќе утврдивме дека има 11 случаи на делта, и денес очекуваме да слушнеме за повеќе случаи. Оние кои не биле вакцинирани се изложени на ризик – рече Аркуманеас, додавајќи дека мутираниот тип на корона вирус е заразен за „50 до 60 проценти“, објави „Катимерини“.

Грција денеска ќе одржи итен самит за да утврди стратегија за запирање на ширењето на делтата, и се очекува да присуствуваат голем број важни здравствени лидери, како и член на кабинетот на премиерот, Акис Скеркос.