За време на брифингот за медиуми за ширењето на вирусот, таа рече дека ако има четврти бран, тоа ќе доведе до помалку хоспитализации и смртни случаи и ќе влијае на „само невакцинираните граѓани“.

Варијантата Делта, најпрво идентификувана во Индија, е најзаразната до сега. Се шири многу побрзо од вирусите пронајдени во Велика Британија и станува доминантна во САД, Португалија, Германија, Франција и Шпанија. Теодориду рече дека вакцината Pfizer / BioNTech нуди 86% заштита од овој сој, а вакцината AstraZeneca 66%.

До денес, Грција целосно вакцинирала 31% од своите граѓани (повеќе од 3 милиони луѓе), додека 43% примиле барем една доза вакцина против коронавирус (повеќе од 4.550.000 граѓани).